روش چاپ هلیوگراور از روش های برجسته در چاپ می باشد که به دلیل تفکیک رنگی که دارد سبب چاپ با کیفیت بسیار بالایی می شود در این روش از کلیشه فلزی یا چدنی استفاده میشود اما به دلیل هزینه بالا کلیشه در سفارشات با حجم پایین پیشنهاد نمی شود .
چاپ هلیوگراور چیست ؟
همانطور که در بالاتر اشاره کردیم از کلیشه فلزی (چدنی ) استفاده شده و رنگ ها تفکیک شده میباشد. این روش چاپ برای بسته بندی های سلفون ( پلی پروپلین ) کاربرد دارد که به CPP،BOPP،OPP و متالایز میتوان اشاره کرد.
نکته حائز اهمیت این است که چاپ هلیوگراور کاربردی برای پلی اتیلن ندارد و برای چاپ از دسته بندی چاپ فلکسو استفاده میشود.دستگاه چاپ هلیوگراور یکی از برترین ماشینهای چاپ در زمینه چاپ لفاف بسته بندی محصولات غذایی ، دارویی و غیره می باشد. چاپ هلیوگراور قادر به چاپ هر طرح و تصویر با ریز ترین جزئیات است.
تاریخچه چاپ هلیوگراور
در قرن پانزدهم نقاشی با دست روی یک صفحه مسی حک می شد .اینتالیو توسط کارل کلیچ چک سال 1890 اختراع شد که نام آن را به هلیوگراور تغییر داد. هلیو براساس نگاره بوده است و اچ دستی با یک فرآیند فتوشیمیایی جایگزین می شود. ابتدا یک نگاتیو عکاسی با یک موتیف روی صفحه مسی کپی شده و این لایه توسط یک لایه آسفالت و ژلاتین پوشیده شده که از نواحی چاپ بیرون می آید و با اسید حکاکی میشود به این ترتیب مکان چاپ با عمق متفاوت ظاهر میشود.
تفاوت چاپ هلیو با چاپ فلکسو چیست ؟
هلیوگراور برای محصولات سلفونی است اما در چاپ فلکسو محصولات سلفونی و هم انواع محصولات پلی اتیلن ، کاغذ و… قادر به چاپ می باشد.
- رزولوشن در چاپ هلیو از ۱۷۰ تا ۱۸۰ متغیر می باشد اما چاپ فلکسو در بیشترین حالت ممکنه دارای رزولوشن (ال پی آی) ۱۴۹ است. همینطور در چاپ فلکسو تفکیک رنگ وجود نداشته و فاصله چاپی در آن وجود دارد اما در چاپ هلیو هیچ فاصله چاپی وجود ندارد. از همین رو تفاوت کیفیت و حتی در چاپ های تک رنگ هم قابل تشخیص است.
- چاپ هلیو از کلیشه فلزی یا چدنی استفاده میشود که طول عمر بالایی دارد و تا زمانی که طرح تغییر نکند به صورت مادام العمر قابل استفاده می باشد اما در فلکسو از ژلاتینی استفاده شده و بیش از 15 تن نمیتوان استفاده کرد.
- رنگ های قابل چاپ در هلیوگراور 15 رنگ است اما در فلکسو 12 رنگ می باشد . البته به مدل های گوناگون هم بستگی دارد.
مزایای چاپ گود
بسته بندی های چاپ شده با این دستگاه دارای مزیت های زیادی است که به موارد زیر میتوان اشاره کرد :
- به جز بسته بندی، از چاپ می توان برای کاغذ هم استفاده کرد البته در صورتی که قدرت جذب مرکب بالایی داشته باشد.
- زمان کمتر برای خشک شدن مرکب
- استفاده برای تیتراژ های بالا
- مصرف مرکب آن پایین تر از روش های دیگر است اما در طراحی و چاپ محصولات پر رنگ تر به چشم می آیند.
مهمترین اجزاء ماشین هلیوگراور
اولین مرحله قرار دادن رول خام بر روی دستگاه و بعد از آن در مسیر مشخص شده قرار گرفته و با توجه به طرح و تعداد رنگ آن در هر ایستگاه ، رنگ مورد نظر به فیلم خام توسط سیلندرهای موجود که داخل سینی رنگ می باشد انتقال داده میشود .سیلندر موجود در داخل سینی توسط تیغه ای بنام دکتر بلیت رنگ های اضافه موجود در سطح سیلندر گرفته میشود.رنگ های موجود توسط حرارت خشک شده و در مرحله بعد رنگ و طرح بعدی روی فیلم اجرا میشود در آخرین مرحله ایستگاه جمع کن به صورت طاقه در می آید.
همه چیز درباره دستگاه هلیوگراور
پایه آن از دو استوانه تشکیل شده و غلتکی که وظیفه حمل صفحه را دارد از یک سمت در سطل با جوهر فرو رفته و به غلتک چسبیده می ماند. جوهر اضافی توسط نوار از سطح غلتک جارو میشود. این سبب میشود جوهر فقط در نواحی چاپی زیر سطح سیلندر است باقی می ماند. دستگاه های گراور چرخشی هستند به شکلی که یک ورق کاغذ بی نهایت بین سیلندر صفحه و سیلندر فشار عبور میکند و چاپ سریع است.
سیلندر چاپ هلیوگراور
سیلندر از یک هسته فولادی تولید شده که سایر عناصر توسط گالوانیزه روی آن اعمال میشود . در مرحله اول یک لایه نازک نیکل اعمال میشود که از هسته در برابر خوردگی محافظت میکند و لایه دیگری از مس را که اضافه میشود ثابت میکند. بعد از مراحل تکمیل این سه لایه تصویر چاپ را میتوان ساخت. این عمل با حکاکی شیمیایی ، الکترومکانیکی یا حکاکی لیزری انجام میشود. پس از آماده شدن تصویر لایه نازکی از کروم روی سیلندر اعمال میشود تا سطح سیلندر در برابر سایش مقاومت داشته باشد .در آخر پولیش شده و سیلندر به دستگاه چاپ میرود.
Add comment